Tai buvo eilinis Europos Parlamento (EP) Konstitucinių reikalų komiteto posėdis, o paskutinė jo dalis buvo skirta LT pirmininkavimo pristatymui. Kas vyko posėdyje: [Užsienio reikalų] viceministras apie 15 minučių sakė kalbą (asmeninę istoriją papasakojo lietuvių kalba, po to perėjo prie anglų), vėliau kalbėjo 10 parlamentarų – dėkojo už jo pristatymą, uždavinėjo klausimus, kalbėjo apie teisės aktų turinį ir t.t. Galiausiai V. Leškevičius apibendrintai atsakė į jų klausimus ir komentarus, o pačioje pabaigoje atsakė ir į brito S. Agnew klausimą. Posėdis baigėsi.

O ką padarė kelios Lietuvos žiniasklaidos priemonės (lrytas.lt ir 15min.lt), o nuo jų copy-paste tą pačią mintį pasigavo komentatoriai? Abu portalai perdavė melagingą informaciją, kad yra juokiamasi iš viceministro kalbos. Peržiūrėjus posėdį pasidaro aišku kaip dieną, kad juoką sukėlė pasakymas “toxic”. Visiškai nelogiška, kad V. Leškevičiui kalbėjus apie pusvalandį, per vieną paskutinių jo sakinių staiga parlamentarai atsibustų ir, pastebėję viceministro kalbėjimo stilių, juoktųsi.

Pati dirbdama žurnaliste Briuselyje galiu pasakyti, kad dauguma komitete dalyvavusių parlamentarų viceministrą pažįsta asmeniškai, nes, ruošdamiesi pirmininkauti, visi su visais pažindinosi ir turbūt pačiam viceministrui jau būtų sunku suskaičiuoti, kiek kartų jis susitiko su EP delegacijomis, frakcijų, komitetų atstovais ir t.t. Taip kad nieko, NIEKO ten viceministras negalėjo nustebinti savitu kalbėjimo stiliumi. Priešingai, parlamentarai jį sutiko itin šiltai, 19 posėdžio minutę galite pamatyti, kad parlamentarai plodami dėkoja viceministrui už jo pranešimą.

Netikėčiausia man buvo, kad kai nusiunčiau laišką lrytas.lt ir 15min.lt redakcijoms su viso posėdžio įrašu ir paaiškinau kontekstą, abi redakcijos atsiuntė skirtingai surašytą, bet daugmaž vienodą atsakymą: „mes turime savo interpretaciją, be to, ir kiti taip pat rašo“. Faktus lengva iškreipti nepateikiant konteksto. Tą ir padarė lrytas.lt ir 15min.lt redakcijos, nepaneigusios klaidinančios žinutės net gavusios daugiau informacijos, parodydamos, kad dirba neprofesionaliai. Dabar tikiu, kad jie, pamatę batą, galėtų sakyti, kad čia ratas.

Taip, viceministro kalbėjimo maniera galėjo nustebinti žmones, ir visi mes feisbuke (FB) turime teisę komentuoti, ką manome apie mus atstovaujančius diplomatus ar politikus. Juk bet kas gali nepatikti – išvaizda, iškalba, užsienio kalbos žinios. Tačiau žiniasklaidos priemonės nėra eiliniai FB komentuotojai ir privalo pateikti faktinę tiesą, arba cituoti nuomonę išsakančius žmones. Dar pabrėžiu, kad kalbu tik apie tai, kad dvi žiniasklaidos priemonės ir komentatoriai iškraipė faktą, ir V. Leškevičiaus kompetencijos klausimo nenagrinėju.

Kalbėjausi su posėdyje dalyvavusiais ir viceministrą lydėjusiais lietuviais, susisiekiau ir su britais iš UKIP partijos, kurie įdėjo video. Visi sakė – salėje parlamentarų šypsenas sukėlė originalus viceministro atsakymas. Nenorėjęs būti įvardintas UKIP atstovas apie neteisingą lietuvių žiniasklaidos interpretaciją man pasakė taip: „it‘s a shame“. Jų tikslas buvo sukelti Lietuvoje diskusiją apie tai, kas atsitiks, kai ES turės bendrą užsienio ir saugumo politiką, ir nebeliks lietuviškų ar britiškų diplomatijos tarnybų. Bet kur tau – užuot reagavę į atsakymo turinį, lietuviai sureagavo į formą. Jiems pasiūlysiu pasižiūrėti garsiojo posėdžio 46 minutę, kai šneka kalbos sutrikimą turintis EP parlamento narys iš UK, Andrew Duff. Įdomu, kodėl Didžiosios Britanijos komentatoriai jo dar nesuvalgė?

Viso posėdžio įrašas: http://www.youtube.com/watch?v=r3oidcUkxbM&feature=c4-overview&list=UUsAwFL-kNXx5jqpT5KSwtcA

STENOGRAMA. EP Konstitucinių reikalų komiteto posėdis 2013 07 09, Briuselis

Komiteto pirmininkas Carlo Casini (Italija) pasisveikina su URM viceminstru V.Leškevičiumi ir duoda jam žodį. Leškevičius pasisveikina ir lietuviškai pasako, kad jam didžiulė garbė būti šiame komitete ir pasveikinti vieną jo narį, dėl kurio jis čia ir atsirado. Tai jo tėvynainis, buvęs bosas ir mokytojas Algirdas Saudargas. Tada pasakoja asmeninį įspūdį, kaip būdamas 11-iktos klasės mokinys, 1987 metais, dar sovietinėje Lietuvoje svajojo būti filosofu ir diplomatu, o dabar tai realybė. Anot jo, tai parodo, kokį tolimą kelią Lietuva nuėjo, kad šįryt jis atsidurtų čia, pačiame filosofiškiausiame EP komitete. Toliau apie 15 minučių kalba apie LT prioritetus.

19:03 minutę komiteto pirmininkas ir ploja viceministrui, pirmininkas padėkoja už pristatymą, ir pasako, kad simboliška, kad LT dabar atstovauja ES, sako, kad LT maža šalis, ir turi atstovauti ypatingu metu. Ir tai pirmoji pirmininkaujanti buvusi sovietinė valstybė, o tai simboliška. „Todėl ir aplodismentai jums. Dabar metas pasisakymams“ ir duoda žodį Rafal Trzaskowski, EP nariui iš Lenkijos.

19:44 minutę R. Trzaskowski „Minister, welcome to our committee. We obviously wish you all the best, especially coming from your neighbor country and new member country. We know how difficult it is to provide leadership for the EU especially in times of crisis. Good luck“ Tada kalba apie teisės aktus, apie ES biudžetą, tarpinstitucinį sustarimą, ES horizontų programą, politines partijas ir pan.

29:10 minutę Roberto Gualtieri, EP narys iš Italijos: „Warm welcome from socialist democrats’ group to LT presidency, to Mr. Leškevičius. I welcome his remarks, his program“ Tada klausia apie politines partijas ir kitus dalykus.

36:30 minutę  kalba EP narys iš Vokietijos Gerald Hafner, kuris atsiprašo, kad nori kalbėti anksčiau, nei jam priklauso, nes turi išeiti į kitą komitetą: „Thank you, mister Leškevičius, for your introduction for coming here at the beginning of your presidency. Thank you also for the personal exchange, which I appreciated very much. I wish you and the LT presidency the very very best for your important, but also difficult task for Europe“. Kalba apie institucijų darbus, kad Europa būtų demokratiškesnė, tada apie atskirus failus.

46:00 minutę pirmininkas žodį duoda EP nariui iš UK, Andrew Duff: „Minister Leškevičius it‘s very nice to see you here and I great you on behalf on the liberal group. I‘ve always been especially interested in LT experiments with …(nesuprantu) in the past and I‘m certain that will inspire your presidency to be a great success in deepening integration in the EU”. Kalba apie teisės aktus.

55:25 minutę pirmininkas duoda žodį EP nariui iš UK, John Agnew:  „Good morning Mr Leškevičius, I hope I‘ve got your name right“. Tada klausimas, kurį jūs gerai žinote: „At the moment you are the deputy foreign minister of LT. But under the Lisbon treaty the EU seeks to develop a common foreign and security policy as it was a country, a nation state. When EU achieves a common foreign and security policy, so you accept that there will be no such thing as Lithuanian foreign policy or British foreign policy, which is sth that really worries me. <..> What do you feel? Doesn‘t that worry you? Thank you“

58: 21 minutę pirmininkas žodį duoda EP nariui iš Vokietijos, Helmut Scholz: „Thank you very much. I also want to thank the vice-minister for the presentation on the key points. I‘ll be very brief“. Kalba apie politines partijas ir kitus reikalus.

01:00:45 pirmininkas žodį duoda EP nariui iš UK, David Martin: „Thank you, Chairman. President, also nice to see you here. I want to concentrate on one subject, that‘s my dossier..“

01:03:30 pirmininkas žodį duoda nariui iš UK, Andrew Brons: kalba apie LT programą, sako, kad ji kartojasi, apie politines partijas ir t.t.

01:06:17 pirmininkas žodį duoda narei iš Vengrijos, Zita Gurmai: parodo LT prioritetus pristatantį leidinį, pasako, kad ji buvo dalinama Strasbūro sesijoje, padėkoja, kad Leškevičius atėjo, atsiprašo, kad pavėlavo į jo pristatymą. Kalba apie politines partijas.

01:09:40 pirmininkas žodį duoda narei iš Kroatijos, Zdravka Bušic: dėkoja už šiltą Kroatijos priėmimą į ES per LT pirmininkavimą ir linki Lietuvai didelės sėkmės.

01:11:46 pirmininkas pasako (tiksliau pakartoja), kad pirmą kartą ES Tarybai pirmininkauja buvusi sovietinė respublika ir kad Kroatija įstojo. Sako, kad čia būtų galima kalbėti apie kaimynystės politiką, bet dabar nėra tam laiko, ir tai nėra susitikimo tikslas. Duoda žodį Leškevičiui ir pasako, kad atsakymas neliko mažai laiko.

 01:12:45 Leškevičius padėkoja už gerą valią, pastabas ir pastebėjimus ir norą konstruktyviai dirbti kartu su juo. Pasako kelias bendras pastabas, sako, kad sugrupuos klausimus, nes dabar nėra laiko atsakyti į visus. Sako, kad turės daug galimybių ateityje dar pabendrauti ir atsakyti. Pasako, kad jam malonumas matyti Kroatiją ES, jis dalyvavo kvapą gniaužiančioje įstojimo ceremonijoje. Daugeliui UK komiteto narių sako, kad jums nuoširdūs sveikinimai. Tada susikalba salėje su MEP Agnew (negirdėti, ką britas salėje sako), pasako apie Vimbldono teniso čempionatą (šitos vietos nelabai supratau, nesigaudau sporte ir čempionatuose). Padėkoja už klausimus. Sako, kad reikia vieniems kitų sprendžiant problemas. Komentuoja klausimus  – apie ES biudžetą, politines partijas, visokius teisės aktus. Sako, kad pirmininkaujanti LT siekia, kad piliečiai labiau įsitrauktų į ES reikalus. Kalba apie kelis raportus.

01:28:34 pradeda atsakyti į Agnew klausimą, sako, kad jis sukūrė savo žodyną ir pavadino Agnew klausimą „nuodingu“. Tada salėje keli žmonės nusijuokė iš viceministro pastabos. Leškevičius pasakė, kad nebijo būti atleistas, tai Agnew turėtų to bijoti. Nes jis turi pasistūmėti su daugybe teisės aktų. Tada pasako, kad jau laikas baigiasi, bet jis dar grįš į komitetą ir prie dokumentų. Dėkoja už komentarus ir pasiūlymus ir linki visiems sėkmės.

01:31:07 pirmininkas dėkoja ministrui už jo kantrybę ir už išklausytus pasisakymus. Pasako, kad gaila, kad negali jam skirti daugiau laiko. Linki viso ko geriausio su jo užduotimi.

*

Eglė Merkytė yra žurnalistė, LRT korespondentė Briuselyje. Komentaras skelbtas FB 2013 07 12. 

>>>>> grįžti į pradžią >>>>>>